Pedodonti, doğum anından itibaren daimî dişlerin tamamlanmasına kadar geçen süreçte diş gelişimi, ağız ve diş sağlığını takip eden diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Yani kısaca çocuk diş hekimliği olarak tanımlanabilir.
0 ile 13 yaş arasında çocukların süt ve daimî diş sağlıklarının korunmasında etkilidir. Temel amaç çürük, kalıtımsal sorunlar ve travma karşısında dişlerin sağlığını sağlamaktır. Pedodonti diş hekimleri bebeklik çağından başlamak üzere çocukların ağız sağlığını, diş sağlığını, çene ve yüz bölgesi gelişimini takip eder. Ayrıca ve diş sağlığı alanında koruyucu önlemler alınmasını sağlar.
Pedodontistler bebeklik ve çocukluk döneminde diş sağlığı ihtiyaçlarına dikkate ederek önleyici ve koruyucu uygulamalarla birlikte tedavi edici yöntemleri de gerçekleştirir. Diş hekimlerinin pedodontist olabilmesi için 2 yıl diş hekimliği dışında eğitim almaları gerekir. Çocukluk döneminde ağız ve diş sağlığının korunabilmesi için yetişkin diş hekimleri yerine pedodonti alanında uzman diş hekimlerini tercih etmek daha doğru olur.
Pedodonti Hangi Uygulamaları Kapsar?
Pedodontistler bebeklik, çocukluk ve gençlik döneminde ağız ve diş sağlığı için gerekli önlemleri almaktadır. Pedodonti alanına giren uygulamalar şu şekildedir;
- Çocuklarda görülen çürüklerin belirlenmesi ve gerekli koruyucu uygulamaların yapılmasını sağlama,
- Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığını oluşturma ve kontrol etme, doğru diş fırçalama konusunda bilinçlenmelerini sağlama,
- Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturma,
- Süt dişleri ve daimi dişlerde ortaya çıkan şekil bozuklukları ve çürüklere karşı tedaviler uygulama,
- Ağız, diş, çene ve yüz gelişimini bebeklik döneminden itibaren düzenli olarak takip etme,
- Hareketli olunan zamanlarda kaybedilen süt dişlerinin yerini koruyabilmek adına yer tutucu uygulamalar yapma,
- Anne babaları çocukların ağız ve diş bakımı konusunda bilinçlendirilmesini ve yönlendirilmesini sağlama pedodonti alanına girmektedir.
Pedodonti Uzmanı Nasıl Olunur?
Pedodonti uzmanı, diğer bir adıyla çocuk diş hekimi, 0-13 yaş arasındaki çocukların ağız ve diş sağlığının korunması adına gerekli koruyucu uygulamaları hayata geçirir. Diş hekimliği alanında uygulanan tüm uygulamaları çocukların seviyesine uygun hale getirirler.
Pedodonti uzmanı olabilmek için iki aşamalı bir süreç söz konusudur. Öncelikle diş hekimliği alanınız lisans derecesiyle bitirmek gerekiyor. Diş hekimliği mezunları daha sonra Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavına girerek geçerli not almalıdır. Daha sonra pedodonti alanında 2 yıllık bir uzmanlık eğitimi alınmalıdır.
Pedodonti Neden Önemlidir?
Çocukluk ve bebeklik döneminde ağız ve diş sağlığı bakımı için pedodonti uzmanı tercih etmek gerekiyor. Çünkü bu uzmanlar çocuklarla iyi anlaşma konusunda deneyimlidir. Ayrıca çocuklara diş sağlığıyla ilgili bilgileri anlaşılır ve seviyelerine uygun bir şekilde verebilmektedir.
Pedodontistler çocukların ağız ve diş yapısına hakimdir. Ayrıca çocuk diş hekimliği alanında yeni gelişmeleri takip ederler. Çocukların diş tedavisini oyun yöntemleriyle gerçekleştirir. Ayrıca çocuk psikolojisi konusunda gerekli bilgilere sahiptir.