Diş protezi, diş kaybı yaşayan ya da ağız içindeki dokuları zarar gören kişiler için uygulanan bir diş hekimliği uygulamasıdır. Diş kayıpları ya da diş eti sorunlarında başvurulan yöntemler arasındadır. Diş kayıplarınızda ya da diş eti sorunlarınızda tedavi seçenekleri arasında diş hekiminiz size diş protezini de önerecektir.
Ağız içinde diş kaybı olan kişilerde ağız sağlığını korumak zordur. Ayrıca diş kaybı farklı sorunları da beraberinde getirebilir. Ağız içinde yer alan boşlukların doldurulması gerekir. Boşluklar dolmadığında çiğneme daha zor hale gelir ve ağız bakımı zorlaşır.
Diş protezi uygulamalarında farklı protez türleri vardır.
Diş Protezi Türleri Nelerdir?
Diş tedavisinde hastanın durumuna göre kullanılacak diş protezi belirlenir. Hastanın mevcut sorununa göre hareketli ya da sabit protezler tercih edilebilir. Sabit protez tercih edecekseniz sadece doktorunuz takıp çıkarabilir. Ancak siz de istediğiniz zaman çıkarabileceğiniz bir protez istiyorsanız hareketli modelleri tercih edebilirsiniz.
Sabit Protez Nasıl Olur?
Diş hekimleri tarafından en çok uygulanan protez türü sabit protezlerdir. Birkaç tane diş eksiğiniz varsa bu protezler uygulanabilir. Yapım sırasında komşu diş ya da implantlardan yardım alınır. Bu protezlerle çiğneme işlemini yapabilirsiniz. Dış etkilere karşı dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilir. Metal destekli ve metal desteksiz sabit protezler estetik bir görünüme sahiptir.
Hareketli Protez Nasıl Olur?
Diş tedavisinde hareketli ya da yarı hareketli protezler de tercih edilebilir. Yarı hareketli protezler yanlarda diş olması durumunda uygulanabilir. Protezler yandaki dişlere bağlanır. Protezler tel ya da tutucuyla yerleştirilir ve hastanın takıp çıkarması mümkündür.
Pratik bir kullanım sunmasının yanında hatanın takıp çıkarması da artık yönlerinden biridir. Hareketli protezler alt bölümlerinde yemek artığı birikebilme durumu sebebiyle bakımına özen gösterilmesi gereken bir protez türüdür.
İmplant Üstü Protez Nasıl Olur?
Doğal dişleriniz dışında implantlarınızdan destek alan protez uygulamaları da yapılabilir. Sabit protezler implanttan destek alacak şekilde yapıştırılır ya da vidalanır. Birkaç diş eksiği olanlarda komşu dişlere zarar vermeden uygulanabilir.
İmplant üstü hareketli protezler ağız içinde hiç diş bulunmayan hastalar için tercih edilebilir. Uygulanan protezler implantlarla desteklenmektedir. Az sayıda implant kullanılarak sağlam bir şekilde uygulanabilmektedir.
Diş Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?
Diş protezi sonrası da ağız ve diş sağlığı için protez bakımı yapılmalıdır. Ağız sağlığınız için her yemekten sonra protezde kalan besinleri temizlemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca protezde yumuşak fırçaları tercih etmeniz önerilir.
Diş protezi için haftada bir kere temizleme tabletlerini kullanabilirsiniz. Temizliğini yaparken protezin kırılmaması adına lavaboya yakın bir konumda temizlenmelidir. Protezinizi sıcak suda bekletmek hata olacaktır. Sabit protez kullananlar için temizlik sorasında diş ipi kullanılabilir. Protez dişlerinizde de diş taşı, tartar ve leke temizliği için düzenli olarak diş hekiminize başvurabilirsiniz.