Diş Taşı Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği, dişlerde bakteri plaklarının oluşması sebebiyle ortaya çıkan sarı ya da kahverengi tonlarında görülen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Herkes yıl içinde belirli aralıklarla diş taşı temizliği yaptırarak ağız ve diş hijyenini sağlayabilir. Diş taşı temizliğinin yapılabilmesi için öncelikle bir diş hekimine görünmek gerekir. Bunun için diş hekimi fiziki muayene yapar. Bu muayenede standart bir diş taşı temizliği ya da diş eti hastalıklarına bağlı olarak ileri düzey bir temizlik işlemi yapılma durumuna bakılır.

Her zaman yapılan diş taşı temizliği sırasında diş hekimi ağızda bulunan plakları, atıkları ve diş taşlarını temizler. Bu maddeler dişlerin arasında ya da diş eti çizgisinde yer alır. Temizlik sonrasında dişleri parlatabilmek adına özel bir işlem uygulanır. Son aşamada diş ipi kullanılarak diş araları da temizlenir. Düzenli diş fırçalayanlar için altı ayda bir diş taşı temizliği önerilmektedir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği çok basit bir temizleme işlemidir. Bu işlem sırasında diş hekimi ultrasonik cihazlar ya da manuel diş temizleme araçları kullanır. Dişlerinizde plak, atık ya da diş taşı olan bölgelere bu cihazlar uygulanır. Dişlerin ön ve arka yüzleri ve diş eti çizgisinde temizlik işlemi yapılır.

Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra doktor tarafından dişlere özel bir fırçalama işlemi de yapılır. Daha sonra dişlerin parlak görünmesi için özel bir yöntemle dişler parlatılır. Diş taşı temizliği sonrasında ağız ve diş bakımı da çok önemlidir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Ağız ve Diş Bakımı

Diş taşı temizliği sonrası ağızdan plakları uzak tutmada en etkili yol gün içinde en az 2 kez dişlerin doğru şekilde fırçalanmasıdır. Dişlerin düzenli fırçalanması sırasında fırçaların ulaşmakta zorluk çekecekleri bölgeler olabilir. Öncelikli olarak bu bölgelere ulaşmak gerekir. Bunu için de diş ipi gibi özel yöntemler kullanılabilir. Aksi halde diş taşı adı verilen yapılar dişlerimizde oluşacaktır.

Diş taşı sorunları ortadan kaldırılmadığında ağızda diş taşı birikir ve ilerleyen dönemde diş eti rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bu sorunların önüne geçmek ve diş eti sorunlarını engellemek için ağız ve diş bakımını yapmalı ve belirli aralıklarla diş taşı temizliği için diş hekimine görünmelisiniz.

Diş Taşı Nasıl Anlaşılır?

Diş taşını anlamak çok pratik bir iştir. Ancak ilk olarak diş taşı ve plak terimlerini karıştırılmaması gerekir. Plaklar dişlerde yer alan boşluk ve çürümelere bağlı görülen bakterilerdir. Diş taşı tükürük, leke, kir ve yiyecek gibi durumlara bağlı olarak dişlerde oluşan birikimlerdir.

Dişte meydana gelen sarı ve beyaz lekeler tartar ismiyle anılır. Bu yapılar çok sert bir tabaka oluşturur. İlk olarak ağız kokusuna yol açar ve zaman içinde dişte lekelenmeler oluşturur. Bu durumlarda diş taşı olduğu anlaşılabilir. Diş taşı temizliği için düzenli olarak diş hekimine görünmek gerekebilir.

Paylaş:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email