Diş Fırçalama Teknikleri

Diş Fırçalama Teknikleri

Ağız ve diş sağlığı için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalısınız. Günde sabah ve akşam olmak üzere en az iki kere diş fırçalama alışkanlığı kazanmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Ancak düzenli diş fırçalama tek başına ağız ve diş sağlığı için yeterli değildir.

Diş fırçalarken doğru teknikleri kullanmak da önemlidir. Dişlerinizi doğru fırçalamazsanız ağız ve diş sağlığınız için bir faydası olmaz.  Bu yazımızda sizlere doğru diş fırçalama teknikleri hakkında bilgi vereceğiz.

Bass Tekniği

Bass tekniği uzmanların çokça önerdiği bir yöntemdir. Bu yöntemde diş fırçası kılları plağın diş taşına dönüşerek diş eti sorunlarına yol açmasına engel olur. Diş eti hastalıklarını önlemede ve bakteri ile plak birikiminin önüne geçmede diş eti çizgisi ve altının iyice fırçalanmasını öngören bir tekniktir.

Bass tekniği uygulaması şu şekildedir;

  • Diş fırçası, fırça kılları diş etlerine bakacak şekilde paralel bir konuma getirilir.
  • Diş fırçası 45 derecelik bir açıyla fırça kılları diş eti çizgisinin altında kalacağı şekilde yumuşak bir tonda hareket ettirilir.
  • Bu işlem sırasında biraz baskı uygulanması doğru olacaktır.
  • Fırça kılları diş eti dokusunun alt kısmında ileri geri hareket ettirilir. Bu anda 10-15 defa ufak dairesel hareketler gerçekleştirilir.
  • Dişleri tüm dış yüzeyleri fırçalandıktan sonra dil tarafı da aynı teknikle fırçalanır.
  • Ön dişlerin iş yüzeyleri fırçalanırken diş fırçası dikey konumdadır.
  • Azı dişlerinde çiğneme yüzeyleri özenle fırçalanır.

Stilman Tekniği

Diş fırçalama teknikleri arasında yer alan Stilman tekniği Bass tekniğine benzemektedir. Bu uygulama ile dişlerin arasına giren yiyecek parçaları temizlenebilir.  Bass tekniğindeki uygulama adımlarını kullanabilirsiniz. Bass yöntemi dışında fırçayı çiğneme yüzeyine doğru hareket ettirerek ileri geri olacak şekilde kısa hareketlerle fırçalama işlemi gerçekleştirilir.

Uzmanlar Stilman tekniğini diş eti çekilmesi olan bölgelerde uygulamanızı önermektedir.  Bu uygulamada fırça uçları diş eti oluğuna girmez. Bu da diş eti çekilme şikayetlerinin önüne geçer. Mikrop barındıran plakları biriktiği diş aralarında etkili bir temizlik sağlayacaktır.

Charter Tekniği

Charter tekniği dişleri arasında boşluk bulunan, açıkta bulunan kök yüzeyleri olan, diş eti ameliyatı geçiren ve diş eti çekilmesi sorunu yaşayan kişiler için önerilmektedir.  Sabit protez kullanan hastalarda da diş hekimi tarafından önerilen bir tekniktir.

Charter diş fırçalama tekniği şu şekilde uygulanır;

  • Diş fırçası kılları diş eti çizgisi, diş çiğneme yüzeyine bakacak 45 derecelik açıyla yerleştirilir ve Bass ile Stilman tekniğinin tersi bir uygulama yapılır.
  • Fırça kısa dairesel darbeler ya da kısa ileri geri hareketler yaparak 10-15 kere uygulama yapılan bölümde hareket ettirilir.
  • Uygulamada dişlerim iç ve dış yüzeyleri, azı dişlerinin çiğneme yüzeyleri ve ağız çevresi fırçalanır.

Roll Tekniği

Bu yöntemde de fırça diş yüzeyine 45 derecelik bir açıyla yerleştirilerek fırça kıllarının yan yüzeyleri uygulama yapılacak dokuya doğru bastırılmaktadır.  Birçok uzman tarafından önerilen pratik bir diş fırçalama tekniğidir.

Paylaş:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email