Ortodonti

Ortodonti, alt ve üst çenede yer alan dişlerin düzeninin ve çenelerin birbiriyle uyumunun incelendiği, buna bağlı olarak teşhis ve tedavinin gerçekleştirildiği bir bilim dalıdır.

Biz Sizi Arayalım!

    Neler Yapıyoruz?

    Dent Leon Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri alanında güncel ve güvenilir, tedavi, yöntem ve teknolojileri konforlu koşullarla hastalarına sunar.

    Ortodonti

    Ortodonti, alt ve üst çenede yer alan dişlerin düzeninin ve çenelerin birbiriyle uyumunun incelendiği, buna bağlı olarak teşhis ve tedavinin gerçekleştirildiği bir bilim dalıdır. Dişlerin çapraşık bir biçimde çıkmasının olumsuz sonuçları mevcuttur. Estetik açıdan kişiyi rahatsız eden bir görünümün yanı sıra ağız ve diş sağlığı açısından da pek çok istenmeyen rahatsızlığa davetiye çıkaran bu süreç, ortodontik tedavi ile düzeltilmektedir. Tedavi, başta büyük şehirler olmak üzere ülkemizin çoğu şehrinde ve çoğu diş kliniğinde yapılmakla birlikte İzmir ortodonti konusunda bünyesinde birçok profesyonel hekimi barındırmaktadır.

    Dişlerde Neden Çapraşıklık Oluşur?

    Ortodonti tedavisi gerektiren diş çapraşıklığının oluşmasında birden fazla sebep mevcuttur. Hem genetik hem de çevresel faktörler dişte çapraşık sıralanmaya yol açabilir. 

    • Çene büyüklüğü ve diş büyüklüğü arasındaki uyumsuzluk,
    • Etkin bir ağız ve diş bakımı gerçekleştirilmediğinde yaşanan süt dişi çürümeleri ve diş kaybı,
    • Süt dişlerinin kaybı sonrasında çıkan dişlerin yerlerinde kayma,
    • Bademcik ve geniz eti problemleri,
    • Ağız solunumu,
    • Uzun süre emzik ve biberon emmek ve benzeri sebepler iskeletsel problemlere yol açarak diş çapraşıklığı ve ağızda kapanış bozukluğu gibi pek çok rahatsızlığa neden olur.
    İngiliz Hastaya Ortodonti Tedavisi Yapılıyor

    Ortodonti Tedavisi ile Dişlerin Düzeltilmesi Gerekli midir?

    Ortodonti, çapraşık çıkan dişlerin tedavi edilerek sağlıklı ve düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlar. Dişlerin sürülme sürecinde oluşan hatalı sıralanma, ağız ve diş sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Dişlerin bozuk sırası, diş fırçalama işleminden alınan verimi oldukça azalttığından, kimi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bunlar arasında;

    • Diş eti rahatsızlıkları,
    • Diş çürümeleri ve buna bağlı olarak gelişen diş kaybı,
    • Yoğun baskı altında kalan çene kaslarının temporomandibular eklem bozukluklarına yol açması,
    • Temporomandibular eklem bozuklukları sonucunda gelişen baş, sırt ve omuz ağrıları,
    • Çiğneme ve konuşma bozuklukları,
    • Estetikten uzak görünüm sebebiyle yaşanan öz güven problemi ve benzeri şikayetler yer alır.

    Ortodonti tedavisi hem dış görünüm hem de sağlık açısından son derece önemlidir. Uzun vadeli bir tedavi yöntemi olduğundan yaşanan rahatsızlıklar göz ardı edilmemeli ve bir an önce çözüme ulaşmak adına alanında uzman bir ortodontist ziyareti gerçekleştirilerek sorunun tespiti sağlanmalıdır.

    Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Var mıdır?

    Ortodonti yalnızca dişlerde yaşanan sıralanma bozukluğuyla ilgilenmez. Aynı zamanda alt veya üst çenenin önde veya geride olduğu iskelet problemlerinin tedavisini de kapsar. Çapraşık dişlerin tedavisinde belirli bir yaş sınırlaması mevcut değildir. Erişkin hastalar da dişlerindeki bozuklukların giderilmesi ve sağlıklı bir gülüş elde edilmesi amacıyla sıklıkla bu tedaviye başvurmaktadır. Fakat çene kemiği bozukluklarında gereken müdahalelerin 12 yaşından önce gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Daha büyük yaşlarda yapılan çene tedavilerinde hem ortodontik hem de cerrahi tekniklere başvurulmasını gerektirir. Bu sebeple 7 yaşından önce yapılan ortodontik muayene ile sorunların tespit edilmesi, hem daha hızlı hem de daha etkili bir tedavi süreci açısından büyük önem taşımaktadır.

    Ortodonti İzmir’de Nasıl Yapılır?

    Tedavide sabit ortodontik tedavi ve hareketli ortodontik tedavi olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. 

    Sabit ortodontik tedavide sabit apareyler kullanılır. Bu apareyler hasta tarafından çıkarılmayacak şekilde dizayn edilmiştir. Diş yüzeyine metal, porselen veya plastik malzemeden oluşan, braket adı verilen oluklu bir materyal yapıştırılır. Dişin arka yüzeyine uygulanabilen braketler de mevcuttur. Braket oluklarından geçen tel dişlerin hizaya girmesini sağlar. Tedavi sürecinin sekteye uğramaması adına düşen braketler önemsenmeli ve hekim ziyareti aksatılmamalıdır.

    Hareketli ortodontik tedavide ise kullanılan apareyler hasta tarafından takılıp çıkartılmaya uygundur. Daha ziyade küçük yaş gruplarında etkili olan bu yöntem, 12 yaşından büyük kişilerde tamamlayıcı tedavi olarak sabit ortodontik tedavi yöntemiyle birlikte kullanılabilir. 

    Sabit ve hareketli apareyler hem çene kemiğine hem de dişlere baskı yapacak şekilde tasarlanır. Bu sayede amaçlanan bölgelere uygulanan kuvvet doğrultusunda dişin veya çenenin pozisyonu arzu edilen şekilde değiştirilir.

    İzmir Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    İzmir Ortodonti tedavisinin ne kadar süreceği hastalar tarafından en sık sorulan soruların başında gelir. Tedavi uzun vadeli bir tedavi yöntemidir. Bu süreci etkileyen en önemli faktör, hastanın diş veya çene kemiklerinde meydana gelen problemin ne derece büyük olduğuyla ilişkilidir. Detaylı bir muayene sonrasında tedavi sürecine dair beklenen süre hastayla paylaşılır. Bu süreç boyunca hastanın da oldukça dikkatli olması, ortodontist tarafından paylaşılan kurallara uyması ve kontrollere düzenli olarak gitmesi sürecin uzamamasını ve etkili bir sonuç alınmasını sağlar.

    Öncesi Sonrası