Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Ağız kokusu tıp dilinde halitosis olarak bilinen ve kişinin biyolojik sağlığından çok sosyal ve psikolojik sağlığını etkileyen, istenmeyen bir durumdur. Birey ya ağız kokusunun farkındadır ya da yakın akraba ve arkadaşlarının uyarısı sayesinde bir ağız kokusu probleminin olduğunu fark eder.

Ağız kokunun birçok sebebi olabilir. Kötü yemek alışkanlıkları, sigara kullanımı veya aşırı şekerli yiyecekler bu istenmeyen duruma neden olabilir. Sabahları oluşan ağız kokusu ise genellikle doğaldır ve birkaç saat içerisinde geçer. Ancak bunun dışındaki ağız kokusunun başka nedenleri olabilir. Ağız kokusunun genel nedenlerinden kısaca bahsedecek olursak; diş çürükleri, değiştirilmesi gereken protezler, tütün, diş bakımına gereken özenin gösterilmemesi, yetersiz sıvı alımı ve gastrite bağlı nedenler olabilir. Ancak bu saydıklarımızın dışında bireye özel birçok neden olabilir.

Bir Diş Hekimine Başvurmak Gerekir Mi?

Ağız kokusu şikâyeti olan bireyler öncelikle bir diş hekimine danışarak problemin nereden kaynaklandığını çözmesi gerekir. Ağız kokusu her ne kadar yukarıda saydığımız nedenlere bağlı olsa da bu sorunun sebebi başka rahatsızlıkların bir sonucu olabilir. Bu durumda hem diş hekimi hem de KBB uzmanları ile ortak bir çalışma yürütülerek ağız kokusunun nedenlerini bulma ve tedavi etme yöntemleri arayışına girilir. Bu nedenle sorunun ne sebepten kaynaklandığının bulunması oldukça önemlidir.

Ağız kokusu istenmeyen ve kişileri rahatsız eden bir problemdir. Bu problemin çözüm mantığı ise kokuya sebep olan bakterilerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

Her öğünden sonra diş temizliğine mutlaka önem verilmelidir. Günde en az iki defa ve iki dakika boyunca çok sert olmayan bir diş fırçası ile yemek kalıntılarını dişlerden uzaklaştırmak ağız kokusunun giderilmesinde iyi bir başlangıçtır.

Dil temizliğini aksatılmaması gereken bir işlemdir. Diller, üzerinde girinti ve çıkıntılar barındırır. Bu çukurlara yerleşen bakteriler orada bulunan salya ve yemek kırıntılarından beslenerek kötü kokuya sebep olurlar. Bu her dış fırçalandığında dilin de fırçalanması bu kokunun giderilmesini sağlayacaktır.

Diş aralarındaki yemek artıklarının temizlemesine özen gösterilmelidir. Bir öğünden veya ufak bir atıştırmalardan sonra dişlerin arasındaki boşluklar mütemadiyen dolar ve oraya bakterilerin yerleşmesine bir zemin oluşturur. Bu durum ise kötü kokulara neden olur. Diş hekiminin tavsiyesi doğrultusunda diş yapısına uygun bir diş ipi ile günde en az bir kez diş aralarının temizlenmesi gerekir. Düzenli diş ipi ve fırçalama işlemi ağız kokusunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Diş protezine sahip bireyler günde en az bir kere veya diş hekiminin önerdiği sıklıkta temizleyici maddeler ile bu protezleri temizlemelidir.

Gün içerisinde ağız ortamının yeterli nemi yakalayamaması kötü kokulara neden olabilir. Bu durumda ağızda tükürük salgılanmasını sağlayacak; şekersiz sakız tüketilmesi nem oranını artırabilir. Ayrıca düzenli olarak su tüketiminin gerçekleştirilmesi gerekir.

Diş çürüklerinin tedavi edilmesi çoğu zaman koku sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Çünkü diş çürüklerine bakterilerin yerleşmesi kaçınılmazdır. Buraya yerleşen bakteriler dişi deformasyona uğratarak diş kaybına neden olabilirler. Bu nedenle diş çürüğünün tedavi edilmesi, çürük dokunun temizlenerek dolgu malzemesi ile doldurulması hem diş kaybını hem de kötü kokuyu engelleyecektir.

Her altı ayda bir diş hekimine kontrol yaptırmak ağız kokusunun nedenlerinin önemli ölçüde önüne geçilmesini sağlar. Diş doktoru gerekli muayene ve tedaviyi yapar ve bireyin ağız yapısına uygun diş macunu, fırçası ve ağız gargarası tavsiyesinde bulunur.

Eğer tüm çabalara rağmen ağız kokusu giderilemiyor ise sorunun kaynağı başka bir hastalık olabilir. Bu durumda bir sağlık kuruluşuna başvurarak hem diş hekimi hem de KBB ve gastroenteroloji uzmanları ile yürütülen çalışmalar neticesinde bir sonuca varılabilir.

Dişlerinizle ve ağız içi tüm problemlerinizle ilgili profesyonel destek almak için https://dentleon.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş:
author avatar
dentnew