Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda ağız ve diş bakımı küçük yaşlarda edinilen bir alışkanlıktır. Özellikle bebeklik döneminden itibaren çocukların ağız ve diş sağlığı düzenli olarak takip edilmelidir. Bu sayede ömür boyu sağlıklı olacak bir ağız ve diş yapısına kavuşulabilir.

Çocuklarda 6 yaştan itibaren süt dişleri çıkmaya başlar. Süt dişleri belirli bir süre sonra dökülür ve ikinci grup dişler çıkmaya başlar. Bu dişler çocukların ömür boyu diş alt yapısını oluşturur. Bu yüzden çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarda düzenli olarak diş hekimine görülmek önemlidir.

Küçük yaşlardan itibaren çocuklar diş fırçalama alışkanlığı edinmelidir. Ayrıca doğru diş macunu seçerek günde en az iki defa dişler fırçalanmalıdır. Çocuklarda koruyucu ve önleyici tedaviler hayata geçirilir.

Çocuklarda Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?

Çocuklarda çürükleri tamamen engellemek için bir ilaç ya da aşı yoktur. Ancak bazı koruyucu uygulamalar ve düzenli ağız ile diş bakımı yaparak çürüklere karşı koruyucu önlemler alınabilir.  Çocuklarda çürükleri engelleyecek bazı uygulamalar şu şekildedir;

Fissür Örtücü: Azı dişleri üzerinde çiğneme yüzeyi adı verilen bölgede fissür isimli küçük çukurlar bulunur. Bu bölgeler fissür örtücü malzemeyle kapatılır Böylece bölgeye mikrop, yemek artığı gibi unsurlar sızmaz. Böylece çocuklarda çürük başlangıcı engellenebilir. Bu işlem çocuklarda 6 yaşından sonra kalıcı azı ve küçük azı dişlerinde uygulanabilir.

Flor Uygulaması: Bu uygulama çürüğü engellemenin diğer yöntemidir. Bu işlem sayesinde dişlerin çürük karşısında direnci arttırılır. Çocuklarda dişlere yüzeysel flor uygulaması yapılarak direnç arttırılır. Ayrıca destekleyici olarak flor barındıran diş macunları da kullanılması önerilir.

Düzenli Fırçalama: Çocukların ilerleyen zamanlarda diş fırçalama alışkanlığı kazanması adına erken yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Böylece çürüklerle de etkili şekilde savaşılabilir. Çocuklar günde 2 defa diş fırçalama alışkanlığı edinmelidir.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı için titiz olunmalıdır. Ağızda bakteri üretme yeteneği olan asitler dişlerde çürümeye yol açabilir. Diş minesine de etkisi olan asitler dişlerde beyaz lekeler oluşmasına yol açar. Buna lekeler gözle hiçbir şekilde görülmez.

Diş sağlığı için çocuklarda şu noktalara dikkat edilmelidir;

  • Diş fırçalama seviyesine uygun oyunlaştırarak alışkanlık haline getirmesi sağlanabilir.
  • Çocuğun diş fırçalarken diş macunu yutmaması gerekir.
  • Düzenli olarak yılda en az iki defa diş hekimine görünmesi sağlanmalıdır.
  • Çocuklarda dişlerin sürekli hijyenik ve temiz olması sağlanmalıdır.
  • Bebeklerde dişler banyo zamanında yumuşak olan bir diş fırçasıyla düzenli olarak fırçalanabilir.
  • Çocuğun günde en az 2 defa dişlerini doğru bir şekilde fırçalama alışkanlığı kazanması gerekir.

Çocuklar ortalama ilkokul çağına geldiklerinde yardım almadan diş fırçalamayı öğrenebilirler. Bu süreçte ebeveynler gözetiminde olmaları doğru olur. Ayrıca süt dişlerinde çürük oluşmaması için nişaştalı ürünler, cips, kraker ve şekerli yiyecekler sınırlı olarak tüketilmelidir. 

Paylaş:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email