Çürüyen, ağrı yapan veya enfekte durumda olan bir dişi tedavi etmek, onarmak ve kurtarmak için yapılan tedavi şekline kanal tedavisi denilir. Açıklayacak olursak, diş sinirinde çürüme ya da travmaya bağlı olarak zarar görme durumu varsa vücut kendi kendine bu bölgede iltihap oluşturur. Bu gibi durumlarda oluşan sinir çıkartılır ve boşluksuz biçimde dolgu yardımıyla doldurulur. Kanal tedavisi işlemi bu şekilde gerçekleştirilir.
Her rahatsızlık gibi kanal tedavisi işlemi için de tedaviye erken başlamak dişin ömrü açısından ciddi önem arz eder. Eğer kanal tedavisi gerektiren diş ihmal edilir ve tedavi edilmezse çevresindeki dokulara zarar verebilir ya da diş kaybına kadar ciddi zararlar verebilir. Kanal tedavisi uygulanmış bir dişte iltihap tekrarlanabilir, bu gibi durumlarda tekrar kanal tedavisi işlemi uygulanmalıdır.
Başarılı bir kanal tedavisi için dişteki tüm sinir boşluklarını temizlemek ve o boşlukları doldurmak gereklidir. Son yıllarda teknolojiyle birlikte gelişmekte olan materyallerle birlikte hastanemiz bünyesinde kanal tedavisi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Böylece dişteki enfeksiyon riski azaltılır ve tedavilerin sağlıklı sonuçlanması mümkün olmaktadır.
Kanal Tedavisi İşlemi Ne Zaman Gereklidir?
Dişteki tedavi edilmeyen çürük ilerlediğinde ve diş sinirine ulaşıp iltihaba neden olmaya başladığında kanal tedavisi işlemi gerekli olmaktadır.
Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?
Kanal tedavisi işlemi sırasında kişiye lokal anestezi uygulanır. Her bireyin birbirinden ayrı ağrı eşiği bulunduğu için ağrısız bir işlem olduğunu iddia etmek doğru değildir. Bazı kişilerde hassasiyet kaynaklı rahatsızlıklar hissedilebilir. Kanal tedavisi işlemi sonrasında yaşanan ya da devam eden hassasiyetler için hekiminizin önereceği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Ne Kadar Sürer?
Dişin hasar durumuna bağlı olarak bir veya iki seansta kanal tedavisi gerçekleştirilir. Ancak dişteki hasar ve enfeksiyon durumu çok yaygınsa tedavi üç seansa kadar uzatılabilir. Bu gibi durumlarda hekiminiz seans aralarında dişinize uygun pansumanlar yaparak, geçici dolgular aracılığıyla dişin üzerini kapatırlar.
Kanal Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yapılan işlem sonrasında bir iki saat boyunca bir şeyler yiyip içilmemelidir.
Yaşanabilecek hassasiyet problemlerinden sakınmak için çok sıcak ve çok soğuk yiyecek/içeceklerden uzak durulmalıdır.
Düzenli olarak ağız bakım rutinleri yapılmaya devam edilmeli ve hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz.