Diş Eti Kanaması Nedenleri

Diş Eti Kanaması Nedenleri

Ağız ve Diş Sağlığı konusunda yaşanılan problemler listelendiğinde ilk sıraya diş eti kanamasını yazabiliriz. Diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkların habercisi olan diş eti kanaması aynı zamanda farklı bir sağlık sorununun da habercisi olabilmektedir. Bunun yanı sıra dişleri çok sert fırçalama, ucu sert diş fırçası tercih etme ve diş ipini çok sert kullanma gibi etmenlerde diş eti kanamasına neden olabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar vitamin eksikliği, lösemiye trombosit eksikliği gibi sağlık sorunlarının belirtisi olarak diş eti kanaması meydana geldiği görülmüştür. Diş eti kanaması yaşayan kişiler bu durumu kesinlikle ihmal etmemeli, diş eti kanamasının neden meydana geldiğini öğrenerek tedavi sürecini başlatmalıdır.

Diş Eti Kanaması Nedenleri

Diş eti kanaması sadece ağız ve diş sağlığı sorunu olarak görülmemelidir. Günümüzde birçok sağlık sorununun belirtilerinden biri diş eti kanamasıdır. Diş eti kanamasının nedenleri;

  • Kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak diş eti kanaması meydana getirebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçların kullanılması kan pıhtılaşmasını güçlendireceği için diş etlerinde kanama meydana getirebilmektedir.
  • Diş etinde meydana gelebilecek iltihap kendisini ilk olarak diş eti kanaması olarak gösterir. Diş etinin hassas hale gelip kızarması, kızarması gibi durumlar yaşandığında diş hekimi ile görüşmenizi öneririz.
  • Uzun zamandır kullanmış olduğunuz ağız bakım ürünlerini değiştirdiğinizde diş eti kanaması meydana geldiğini görebilirsiniz.
  • Gebelik sırasında hormon değişikliği meydana geldiğinden dolayı diş etinde kanama meydana gelebilir. Hassas olan bu dönemde ağız ve diş sağlığını hamilelik dönemine uygun olacak şekilde yapmanız gerekmektedir.
  • Diş hastalıklarının ana nedenlerinden birisi de ağız bakımına yeterince özen gösterilmemesindedir. Sağlıklı ağız ve diş sağlığı edinmek isteyen kişilerin günde en az 2 kere dişini fırçalamaları ya da diş ipi kullanmaları gerekmektedir.
  • Günümüzde özellikle genç nesilde görmeye alışık olduğumuz sağlıksız beslenme diş eti kanamasına neden olmaktadır. Sağlıklı besinler ve asitli içeceklerin tüketilmesi diş yapısına büyük oranda zarar vermektedir. Sağlıksız beslenme ile meydana gelen vitamin ve mineral eksikliği de diş sağlığının bozulmasına neden olur.
  • Tüketilen besinleri diş yapısına uygun olacak şekilde çiğnemez ya da gereksiz basit uygulayacak şekilde kırmaya çalışırsak (ceviz ve fındığın kabuğunu diş ile kırmaya çalışma) yine diş eti kanaması meydana gelebilir.

Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti kanaması yaşayan kişiler öncelikle bakımını düzenli ve özenli bir şekilde yapmalıdır. Yukarıda belirttiğimiz üzere günde en az 2 kere dişler fırçalanmalı ya da diş ipi kullanılmalıdır. Eğer daha önceden teşhisi konulmuş ağız ve diş hastalığınız varsa diş eti kanaması ile beraber diş muayenesinden geçmeniz gerekmektedir. Diş eti kanaması daha çok bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı meydana gelir. Bu gibi durumlarda antiseptik gargara kullanmak kanama oluşmasının önüne geçebilir.

Antiseptik gargara bulunmayan durumlarda ise ılık su içine tuz ekleyip oluşturduğunuz karışımı da gargara olarak kullanabilirsin. Diş eti kanaması yaşadığınız dönemde diş fırçası seçimini yumuşak başlı ürünlerden yana kullanmanız gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi diş eti kanamalarının birçok nedeni bulunmaktadır. Diş eti kanaması yaşıyorsanız Dent Leon  uzmanlarından destek alarak detaylı ağız ve diş sağlığı taraması yaptırabilirsiniz. 

Paylaş: