Diş Eti Kanaması Nedir, Neden Olur?

Diş Eti Kanaması Nedir, Neden Olur?

Diş eti kanaması, çeşitli sebeplerle diş etlerinin sağlığını yitirmesi sonucunda belirli aralıklarla kanamasıdır.  Diş eti sorunlarında ilk belirti olarak fırçalarken ya da bir sebep yokken yaşanan kanamadır. Diş etleriniz kanıyorsa bu bölgede bir iltihap olduğunu gösterir.

Ağız ve diş sağlığının yitirilmesi kişinin hayat kalitesini çok önemli oranda etkileyen bir durumdur.  Ülkemizde en çok görülen diş sorunu diş eti kanamasıdır. Ağız içinde hijyenin sağlanamaması ya da farklı sebeplerle ortaya çıkabilen diş eti kanamalarında hemen bir uzmana başvurulması gerekir.

 Diş eti ağız içinde çene kemiğinin üzerini doldurur. Dişlerin çevresini sararak dişler için destek görevi görür.  Diş etleri kemik dokusuna sağlam bir şekilde yerleşir. Bu özelliği sayesinde gıdaların öğütülmesini sağlar. Ayrıca atıkların diş ve çevresinde yer alan kemiklerle bağlantılı olan periodontal bölgelere geçişine engel olur.   Sağlıklı dişlerde diş etleri mercan pembesi rengindedir. Diş eti hassas bir yapıdadır. Bu yüzden dokusu zayıfladığında ve zarar gördüğünde diş eti kanamaları görülebilir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş eti kanaması birçok hastalık sebebiyle olabilir. En çok görülen diş eti kanaması nedenleri şöyledir;

  • Diş eti iltihaplarının görülmesiyle diş eti kanamaları başlayabilir.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar ya da farklı ilaçlar diş eti kanaması şikayetlerine yol açabilir.
  • Ağız ve bakım ürünleri değiştirildiğinde diş eti kanamaları görülebilir.
  • Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığı hormonal değişimler diş eti hassasiyetini getirdiği için kanamalar artabilir.
  • Sağlıksız bir beslenme alışkanlığı diş eti kanamalarının en büyük sebepleri arasındadır.
  • Günlük hayatta stres seviyesinin yüksek olması bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu durum diş eti kanamalarına yol açabilir.
  • Besinlerin diş yapısına yuğun olarak çiğnenmemesi diş etlerinin kanamasına yol açabilir.
  • Sigara tüketimi diş etlerinde enfeksiyona yol açar. Bu durumda diş eti kanamaları artacaktır.

Diş Eti Kanaması Teşhisi Nasıl Konur?

Diş eti kanaması bir rahatsızlığın sonucu olarak yaşanır. Bu yüzden diş eti kanamalarında öncelikle altında yatan sebebe yönelik bir tanı koyulmalıdır.  Yılda en az iki defa diş hekimi muayenesi yapılmalıdır. bu muayene sırasında diş hastalıkları belirlenebilir. Diş hekiminiz söz konusu muayenelerde diş hastalıklarını teşhis eder. Diş eti kanaması olması durumunda ilişkili durumlar belirlenerek gerekli tedavi planı oluşturulur.

Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti kanaması tedavisi için öncelikle kişisel ağız bakım ve hijyenine dikkat edilmesidir. Günlük ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Ayrıca ağız ve diş sorunlarına yönelik bir teşhis koyulduğunda diş eti kanamasına yol açan durum ortadan kaldırılır. Ayrıca dişlerin doğru fırçalanması ve diş ipi kullanımı diş eti kanaması riskini en aza indirir. Diş eti kanamalarına karşı engelleyici uygulamalar da yapılabilir. Öncelikle diş eti kanamasına neden olan durum saptanarak tedavi edilmelidir. 

Paylaş:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email